Zagadnienie Cauchy'ego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zagadnienie Cauchy'ego
Napisz przykład rozwiązania Cauchy'ego mającego rozwiązanie \(y(x)\) takie, że \(y(16)=-46, y(0)=-16, y(1)=-31\)
Ostatnio zmieniony 10 cze 2022, 00:53 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zagadnienie Cauchy'ego
Dziwne, ale możliwe.
Skoro tak, to masz podać dowolną funkcję przechodzącą przez trzy punkty, np: \(y=Ax^2+Bx+C\)
współczynniki A, B i C uzyskasz z układu równań:
\(\begin{cases} 256A+16B+C=-46 \\ C=-16 \\ A+B+C=-31\end{cases} \)
Skoro tak, to masz podać dowolną funkcję przechodzącą przez trzy punkty, np: \(y=Ax^2+Bx+C\)
współczynniki A, B i C uzyskasz z układu równań:
\(\begin{cases} 256A+16B+C=-46 \\ C=-16 \\ A+B+C=-31\end{cases} \)