Napisz wzór Taylora z resztą Lagrange'a dla podanej funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Napisz wzór Taylora z resztą Lagrange'a dla podanej funkcji

Post autor: MartaaKo »

Napisz wzór Taylora z resztą Lagrangea dla podanej funkcji , wskazanego punktu i ilości składników
\(f(x)= \frac{2x}{x-1}\) ; \(x_0=2\); \(n=3\)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 368
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Napisz wzór Taylora z resztą Lagrange'a dla podanej funkcji

Post autor: maria19 »

MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Re: Napisz wzór Taylora z resztą Lagrange'a dla podanej funkcji

Post autor: MartaaKo »

ok, rozumiem wzór Taylora ale nie wiem jak obliczyć tą resztę Lagrange'a
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 368
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Napisz wzór Taylora z resztą Lagrange'a dla podanej funkcji

Post autor: maria19 »

\(R_3(x)=-\frac{2(x-2)^3}{(1+\theta(x-2))^4}\)
ODPOWIEDZ