Obliczyć pochodną funkcji korzystając ze wzorów.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tanev
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 01 sty 2010, 19:23
Podziękowania: 3 razy

Obliczyć pochodną funkcji korzystając ze wzorów.

Post autor: tanev »

Witam mam problem z tym przykładem, byłoby super gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyć krok po kroku jak zrobić to zadanie (dokładnie jakich wzorów używać itp.)

Obliczyć pochodną funkcji korzystając ze wzorów.
\(f(x)=tgx(x^2+2)^3\)

Z góry wielkie dzięki :).
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: anex12345 »

\(\frac{1}{cos^2x} \cdot (x^2+2)^3+tgx \cdot (3 \cdot (x^2+2)^{3-1} \cdot 2x)\)
jak cos nie rozumiesz to pisz
ODPOWIEDZ