Oblicz granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Oblicz granice

Post autor: peresbmw »

Obliczyć granice
\( \Lim_{n\to \infty } \frac{ \sqrt[n]{8n^9-2n^3 +4n} }{ \sqrt[n]{2^n+3^n} } \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz granice

Post autor: eresh »

peresbmw pisze: 27 sty 2022, 20:29 Obliczyć granice
\( \Lim_{n\to \infty } \frac{ \sqrt[n]{8n^9-2n^3 +4n} }{ \sqrt[n]{2^n+3^n} } \)
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{ \sqrt[n]{8n^9-2n^3 +4n} }{ \sqrt[n]{2^n+3^n} }=\Lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt[n]{n^9(8-\frac{2}{n^6}+\frac{4}{n^7})}}{\sqrt[n]{3^n((\frac{2}{3})^n+1)}}=\Lim_{n\to\infty}\frac{(n^{\frac{1}{n}})^9(8-\frac{2}{n^6}+\frac{4}{n^7})^{\frac{1}{n}}}{3\sqrt[n]{((\frac{2}{3})^n+1)}}=\frac{1\cdot 8^0}{3}=\frac{1}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ