Najmniejsze pole powierzchni bocznej walca
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 31 gru 2009, 16:31
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękowania: 51 razy
- Płeć:
Najmniejsze pole powierzchni bocznej walca
Spośród wszystkich walców o objętości \( \pi \) wybierz ten, który ma najmniejsze pole powierzchni bocznej.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Najmniejsze pole powierzchni bocznej walca
Niech \(x>0\) będzie promieniem podstawy walca, wtedy
\(\pi x^2 h=\pi\iff h={1\over x^2} \).
Pole pobocznicy walca jest równe \(P_Bw=2\pi x\cdot{1\over x^2}={2\pi\over x}\) i nie przyjmuje wartości najmniejszej.
Pozdrawiam
\(\pi x^2 h=\pi\iff h={1\over x^2} \).
Pole pobocznicy walca jest równe \(P_Bw=2\pi x\cdot{1\over x^2}={2\pi\over x}\) i nie przyjmuje wartości najmniejszej.
Pozdrawiam