Zbieżność szeregów

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Zbieżność szeregów

Post autor: Sway22 »

Zbadaj zbieżność szeregów:
\(
a) \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{4n}{2n+1} \\
b) \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{4n}{2n^2+1} \\
c) \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{4n}{2n^3+1}
\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregów

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 27 sty 2022, 14:20 Zbadaj zbieżność szeregów:
\(
a) \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{4n}{2n+1} \\

\)
\(\Lim_{n\to\infty}\frac{4n}{2n+1}=2\neq 0\\\)
szereg rozbieżny
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregów

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 27 sty 2022, 14:20 Zbadaj zbieżność szeregów:
\(

b) \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{4n}{2n^2+1} \\

\)
\(\int\frac{4x}{2x^2+1}dx= \begin{bmatrix}2x^2+1=t\\
4xdx=dt \end{bmatrix}=\int\frac{dt}{t}=\ln|t|+C=\ln|2x^2+1|+C\\
\int_1^{\infty}\frac{4xdx}{2x^2+1}=[\ln|2x^2+1|]_1^{\infty} =\infty\)

całka rozbieżna, szereg rozbieżny
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregów

Post autor: Sway22 »

eresh pisze: 27 sty 2022, 14:32
Sway22 pisze: 27 sty 2022, 14:20 Zbadaj zbieżność szeregów:
\(

b) \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{4n}{2n^2+1} \\

\)
\(\int\frac{4x}{2x^2+1}dx= \begin{bmatrix}2x^2+1=t\\
4xdx=dt \end{bmatrix}=\int\frac{dt}{t}=\ln|t|+C=\ln|2x^2+1|+C\\
\int_1^{\infty}\frac{4xdx}{2x^2+1}=[\ln|2x^2+1|]_1^{\infty} =\infty\)

całka rozbieżna, szereg rozbieżny
Czy takie rozwiązanie z kryterium porównawczego też jest dobre?:
\(
\frac{4n}{2n^2+1} \ge \frac{n}{2n^2+1} \ge \frac{n}{2n^2+n^2} = \frac{n}{3n^2} = \frac{1}{3n} \\

\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{3n} \)

jest rozbieżny tak więc badany ciąg (z kryterium porównawczego) także jest rozbieżny.


I wtedy podpunkt c) tak samo?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregów

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 27 sty 2022, 15:06
Czy takie rozwiązanie z kryterium porównawczego też jest dobre?:
\(
\frac{4n}{2n^2+1} \ge \frac{n}{2n^2+1} \ge \frac{n}{2n^2+n^2} = \frac{n}{3n^2} = \frac{1}{3n} \\

\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{3n} \)

jest rozbieżny tak więc badany ciąg (z kryterium porównawczego) także jest rozbieżny.


I wtedy podpunkt c) tak samo?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ