Oblicz całkę nieoznaczoną przez podstawienie

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Oblicz całkę nieoznaczoną przez podstawienie

Post autor: alinaaa »

\(\int \frac{1}{x^2} \cdot \sqrt[28]{1+ \frac{1}{x} } dx\)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2022, 14:08 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz całkę nieoznaczoną przez podstawienie

Post autor: eresh »

alinaaa pisze: 27 sty 2022, 12:08 \(\int_{}^{} \frac{1}{x^2} * \sqrt[28]{1+ \frac{1}{x} } dx\)
\(1+\frac{1}{x}=t\\
-\frac{dx}{x^2}=dt\\
-\int t^{\frac{1}{28}}dt=-\frac{28}{29}t^{\frac{29}{28}}+C=-\frac{28}{29}(1+\frac{1}{x})^{\frac{29}{28}}+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ