Oblicz całkę stosując dwukrotnie całkowanie przez części

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Oblicz całkę stosując dwukrotnie całkowanie przez części

Post autor: alinaaa »

\(\int_{}^{} x^2 \sin (28x+2)dx\)

Prosiłabym o obliczenia
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz całkę stosując dwukrotnie całkowanie przez części

Post autor: eresh »

alinaaa pisze: 27 sty 2022, 12:05 \(\int_{}^{} x^2 \sin (28x+2)dx\)

Prosiłabym o obliczenia
\(\int x^2\sin(28x+2)dx= \begin{bmatrix} u(x)=x^2&u'(x)=2x\\v'(x)=\sin(28x+2)&v(x)=-\frac{1}{28}\cos (28x+2)\end{bmatrix}=\\=-\frac{1}{28}x^2\cos(28x+2)+\frac{1}{14}\int x\cos (28x+2)dx=...\\
\int x\cos(28x+2)= \begin{bmatrix} u(x)=x&u'(x)=1\\v'(x)=\cos(28x+2)&v(x)=\frac{1}{28}\sin (28x+2)\end{bmatrix}=\\=\frac{1}{28}x\sin(28x+2)-\frac{1}{28}\sin (28x+2)dx=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ