Zbadaj zbieżność szereguż

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
swirek60
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 26 sty 2022, 15:54
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Zbadaj zbieżność szereguż

Post autor: swirek60 »

Zbadaj zbieżność szeregu

\(\sum_{n=1}^{+\infty}\frac{(n!)^436^n}{(2n)!(n)^{2n}}\)

Pilne na już! Z góry dziękuję :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szereguż

Post autor: eresh »

swirek60 pisze: 27 sty 2022, 10:13 Zbadaj zbieżność szeregu

\(\sum_{n=1}^{+\infty}\frac{(n!)^436^n}{(2n)!(n)^{2n}}\)

Pilne na już! Z góry dziękuję :D
\(\frac{a_{n+1}}{a_n}=\frac{((n+1)!)^4\cdot 36\cdot 36^n}{(2n+2)!(n+1)^{2n+2}}\cdot\frac{(2n)!\cdot n^{2n}}{(n!)^4\cdot 36^n}=\frac{(n!)^4(n+1)^4\cdot 36\cdot (2n)!\cdot n^{2n} }{(2n)!(2n+1)2(n+1)(n+1)^{2n}(n+1)^2\cdot (n!)^4}=\\=\frac{(n+1)\cdot 18\cdot n^{2n}}{(2n+1)(n+1)^{2n}}=\frac{18(n+1)}{(2n+1)}\cdot(\frac{n}{n+1})^{2n} \to _{n\to\infty}\frac{9}{e^2}>1\)
rozbieżny
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ