Wyznacz optimum technologiczne i produkcyjne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
swirek60
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 26 sty 2022, 15:54
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Wyznacz optimum technologiczne i produkcyjne

Post autor: swirek60 »

Zadanie:

Funkcja kosztów produkcji wyraża się wzorem:
\(K(x)= \alpha x^2+\frac{4x}{1+\alpha x})\) gdzie \(x=\) ilość produkcji (\(x≥1\))

zaś cena zbytu produktu wynosi:
\(p(x)=\frac{8}{1+\alpha x}\), \(\alpha=\frac{1}{k+1},\ k=7,\ \alpha=\frac{1}{8}\)

Wyznacz:
1) Optimum technologiczne
2) Optimum produkcyjne


Pilne na już! Z góry dziękuję :D
ODPOWIEDZ