Wyznacz optimum technologiczne, produkcyjne i zakres opłacalności produkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
swirek60
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 26 sty 2022, 15:54
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Wyznacz optimum technologiczne, produkcyjne i zakres opłacalności produkcji

Post autor: swirek60 »

Zadanie:

Funkcja kosztów produkcji wyraża się wzorem:
\(K(x)= K_0(1+\alpha x-\frac{2}{1-\alpha x})\) gdzie \(x=\) ilość produkcji (\(x≥1\))

zaś cena produktu wynosi:
\(p(x)= K_0 \frac{3\alpha}{1+\alpha x}\), \(\alpha=\frac{1}{k+1},\ k=3,\ \alpha=\frac{1}{4}\)

Wyznacz:
1) Optimum technologiczne
2) Optimum produkcyjne
3) Zakres opłacalności produkcji

Pilne! Z góry dziękuję :D
Ostatnio zmieniony 26 sty 2022, 23:42 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex]
ODPOWIEDZ