Oblicz granicę ciągów

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Oblicz granicę ciągów

Post autor: Sway22 »

\(
a) \Lim_{x\to \infty } x \left( \sqrt{x^2 + 1} - x \right) \\
b) \Lim_{x\to \infty } \left( \frac{1+2+...+n}{n+2} - \frac{n}{2} \right)
\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Oblicz granicę ciągów

Post autor: Jerry »

Sway22 pisze: 26 sty 2022, 22:59 \(
a) \Lim_{x\to \infty } x \left( \sqrt{x^2 + 1} - x \right)
\)
\(
a) \Lim_{x\to \infty } x \left( \sqrt{x^2 + 1} - x \right) =\Lim_{x\to \infty }\frac{ x \left( {x^2 + 1} - x^2 \right)}{\sqrt{x^2 + 1} + x}={1\over2}
\)


Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Oblicz granicę ciągów

Post autor: Jerry »

Sway22 pisze: 26 sty 2022, 22:59 \(
b) \Lim_{\color{red}{x}\to \infty } \left( \frac{1+2+...+n}{n+2} - \frac{n}{2} \right)
\)
Chodziło Ci o
\(\Limn \left( \frac{1+2+...+n}{n+2} - \frac{n}{2} \right)=\Limn\left(\frac{(1+n)n}{2(n+2)}-{n(n+2)\over2(n+2)}\right)=\Limn \frac{-n}{2n+4}=-{1\over2}\)

Pozdrawiam
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Oblicz granicę ciągów

Post autor: Sway22 »

Skąd wiemy że w b) w liczniku jest ciąg arytmetyczny? Równie dobrze mógłby być chyba geometryczny?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Oblicz granicę ciągów

Post autor: Jerry »

Sway22 pisze: 26 sty 2022, 23:26 Skąd wiemy że w b) w liczniku jest ciąg arytmetyczny? Równie dobrze mógłby być chyba geometryczny?
\((1,2,3,\ldots,n)\) geometryczny :?: \({2\over1}\ne{3\over2}\) :idea:

Pozdrawiam
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Oblicz granicę ciągów

Post autor: Sway22 »

ale mogło by być (1,2,4,...,n) ? Wtedy jest geometryczny.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Oblicz granicę ciągów

Post autor: Jerry »

Sway22 pisze: 27 sty 2022, 00:00 ale mogło by być (1,2,4,...,n) ?
Sprawdź oryginalną treść zadania!

Pozdrawiam
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Oblicz granicę ciągów

Post autor: Sway22 »

tak jest w zadaniu. Czy to znaczy, że trzeba uwzględnić oba przypadki?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Oblicz granicę ciągów

Post autor: Jerry »

Sway22 pisze: 27 sty 2022, 00:27 tak jest w zadaniu. Czy to znaczy, że trzeba uwzględnić oba przypadki?
Wg mnie - nie :!:
gdyby miałby być geometryczny, to by napisali
\(\Limn \left( \frac{1+2+...+\color{red}{2^n}}{n+2} - \frac{n}{2} \right)\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ