Zbadaj zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
swirek60
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 26 sty 2022, 15:54
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: swirek60 »

Zbadaj zbieżność szeregu

\(\sum_{n=1}^{+\infty}\frac{3(n!)^2(9n)^n}{(3n!)e^{2n}}\)

Pilne! Z góry dziękuję :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: eresh »

swirek60 pisze: 26 sty 2022, 17:35 Zbadaj zbieżność szeregu

\(\sum_{n=1}^{+\infty}\frac{3(n!)^2(9n)^n}{(3n!)e^{2n}}\)

Pilne! Z góry dziękuję :D
na pewno dobrze przepisałaś wzór?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
swirek60
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 26 sty 2022, 15:54
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: swirek60 »

eresh pisze: 26 sty 2022, 18:19
swirek60 pisze: 26 sty 2022, 17:35 Zbadaj zbieżność szeregu

\(\sum_{n=1}^{+\infty}\frac{3(n!)^2(9n)^n}{(3n!)e^{2n}}\)

Pilne! Z góry dziękuję :D
na pewno dobrze przepisałaś wzór?

O nie zauważyłam w mianowniku zamiast (3n!) powinno być (3n)!, reszta się zgadza. :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: eresh »

swirek60 pisze: 26 sty 2022, 19:12 O nie zauważyłam w mianowniku zamiast (3n!) powinno być (3n)!, reszta się zgadza. :)
A próbowałaś z kryterium d'Alemberta? Wychodzi zbieżny.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
swirek60
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 26 sty 2022, 15:54
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: swirek60 »

eresh pisze: 26 sty 2022, 19:37
swirek60 pisze: 26 sty 2022, 19:12 O nie zauważyłam w mianowniku zamiast (3n!) powinno być (3n)!, reszta się zgadza. :)
A próbowałaś z kryterium d'Alemberta? Wychodzi zbieżny.
Gdybym potrafiła to bym spróbowała :lol: Ale poszukam w necie coś na ten temat to może się uda
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: Jerry »

eresh pisze: 26 sty 2022, 19:37 A próbowałaś z kryterium d'Alemberta? Wychodzi zbieżny.
\(\Limn\left|{a_{n+1}\over a_n}\right|=\Limn\left|\frac{3((n+1)!)^2(9n+9)^{n+1}}{(3n+3)!e^{2n+2}}\cdot\frac{(3n)!e^{2n}}{3(n!)^2(9n)^n}\right|=\\
\quad=\Limn\left|\frac{(n+1)^2(9n+9)}{(3n+3)(3n+2)(3n+1)e^{2}}\cdot
\left(1+\frac{1}{n}\right)^n\right|=\frac{9}{27e^2}\cdot e={1\over 3e}<1\)

Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia...
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: eresh »

Jerry pisze: 26 sty 2022, 21:54
eresh pisze: 26 sty 2022, 19:37 A próbowałaś z kryterium d'Alemberta? Wychodzi zbieżny.
\(\Limn\left|{a_{n+1}\over a_n}\right|=\Limn\left|\frac{3((n+1)!)^2(9n+9)^{n+1}}{(3n+3)!e^{2n+2}}\cdot\frac{(3n)!e^{2n}}{3(n!)^2(9n)^n}\right|=\\
\quad=\Limn\left|\frac{(n+1)^2(9n+9)}{(3n+3)(3n+2)(3n+1)e^{2}}\cdot
\left(1+\frac{1}{n}\right)^n\right|=\frac{9}{27e^2}\cdot e={1\over 3e}<1\)

Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia...
Też mi tak wychodzi, więc rachunki ok :)

I fajnie byłoby jeszcze sprawdzić warunek konieczny zbieżności...
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ