Co to za rozkład całki?

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
srobert
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 sty 2022, 15:08
Podziękowania: 39 razy

Co to za rozkład całki?

Post autor: srobert »

Cześć! Spotkałem się z takim rozkładem całki i nie wiem jak on się nazywa. Chciałbym przećwiczyć tego typu zadania, ale nie wiem jak to szukać.
\(\int \frac{x^3+x+1}{x^2(x^2+1)}dx\)
\(\frac{x^3+x+1}{x^2(x^2+1)}=\frac{Cx+D}{x^2+1}+\frac{A}{x}+\frac{B}{x^2}\)
Dotąd spotkałem się tylko z rozkładem na \(A\) i \(B\). Nie rozumiem dlaczego pierwszy ułamek ma w liczniku akurat \(Cx+D\). Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
srobert
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 sty 2022, 15:08
Podziękowania: 39 razy

Re: Co to za rozkład całki?

Post autor: srobert »

Dodam tylko, że wiem jak dalej przejść do wyniku całki, ale nie mam pojęcia skąd się bierze ten początek.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Co to za rozkład całki?

Post autor: eresh »

srobert pisze: 22 sty 2022, 18:20 Cześć! Spotkałem się z takim rozkładem całki i nie wiem jak on się nazywa. Chciałbym przećwiczyć tego typu zadania, ale nie wiem jak to szukać.
\(\int \frac{x^3+x+1}{x^2(x^2+1)}dx\)
\(\frac{x^3+x+1}{x^2(x^2+1)}=\frac{Cx+D}{x^2+1}+\frac{A}{x}+\frac{B}{x^2}\)
Dotąd spotkałem się tylko z rozkładem na \(A\) i \(B\). Nie rozumiem dlaczego pierwszy ułamek ma w liczniku akurat \(Cx+D\). Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
https://www.matmana6.pl/calkowanie-funk ... mki-proste
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
srobert
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 sty 2022, 15:08
Podziękowania: 39 razy

Re: Co to za rozkład całki?

Post autor: srobert »

Ok. Dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ