dziedzina i zbiór wartości funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maxkor
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 126
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
Podziękowania: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

dziedzina i zbiór wartości funkcji

Post autor: maxkor »

Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości złożenia \(f\circ g\) , jeśli \(f(x)=\tg x\) jest zdefiniowana na zbiorze \(\left (-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{3}\right]\) oraz funkcja \(g(x)=x^2-(\sqrt{2}+\sqrt{3})x+\sqrt{6}\) jest zdefiniowana na \(\left[\sqrt{2},+\infty\right\rangle.\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: dziedzina i zbiór wartości funkcji

Post autor: grdv10 »

Mamy\[(f\circ g)(x)=f\bigl(g(x)\bigr)=\tg\bigl(x^2-(\sqrt{2}+\sqrt{3})x+\sqrt{6}\bigr).\]Musimy zatem wiedzieć, że zachodzi nierówność\[-\frac{\pi}{2}<x^2-(\sqrt{2}+\sqrt{3})x+\sqrt{6}\leqslant\frac{\pi}{3}\] oraz \(x\geqslant\sqrt{2}.\)
ODPOWIEDZ