lim x->0

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
WiktorG
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 28 kwie 2020, 11:49
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

lim x->0

Post autor: WiktorG »

\(\Lim_{x\to0} (e^{2x}+x)^{ \frac{1}{x}}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: lim x->0

Post autor: eresh »

WiktorG pisze: 21 sty 2022, 10:40 \(\Lim_{x\to0} (e^{2x}+x)^ {\frac{1}{x}}\)
\(\Lim_{x\to0} (e^{2x}+x)^ {\frac{1}{x}}=\Lim_{x\to 0}e^{\frac{\ln(e^{2x}+x)}{x}}=G\\
\Lim_{x\to 0}\frac{\ln(e^{2x}+x)}{x}=[\frac{0}{0}]=\Lim_{x\to 0}\frac{2e^{2x}+1}{e^{2x}+x}=3\\
G=e^3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ