najwieksza i najmniejsza wartość funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_m_s_a100
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 18 maja 2021, 23:22
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

najwieksza i najmniejsza wartość funkcji

Post autor: _m_s_a100 »

znaleźć największą i najmniejszą wartość funkcji \(f(x,y)=x^2y-8x-4y\) na trójkącie o wierzchołkach \((0,0), (0,4), (4,0)\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: najwieksza i najmniejsza wartość funkcji

Post autor: eresh »

_m_s_a100 pisze: 20 sty 2022, 12:09 znaleźć największą i najmniejszą wartość funkcji f(x,y)=x^2y-8x-4y na trójkącie o wierzchołkach (0,0), (0,4), (4,0).
\(\frac{\partial f}{\partial x}=2xy-8\\
\frac{\partial f}{\partial y}=x^2-4\)

\(\begin{cases}2yx-8=0\\x^2-4=0\end{cases}\\
\begin{cases}x=2\\y=2\end{cases}\;\;\;\vee\;\;\;\begin{cases}x=-2\\y=-2\end{cases}\)

żaden z punktów nie należy do wnętrza trójkąta

badamy brzeg:
1. bok trójkąta od (0,0) do (0,4)
\(x=0, 0\leq y\leq 4\)
\(f_1(y)=f(0,y)=-4y\\
f_1(0)=f(0,0)=0\\
f_1(4)=f(0,4)=-16\)


2. bok od (0,0) do (4,0)
\(0\leq x\leq 4,y=0\\
f_2(x)=f(x,0)=-8x\\
f_2(0)=f(0,0)=0\\
f_2(4)=f(4,0)=-32\)


3. przeciwprostokątna trójkąta
\(y=4-x, x\in[0,4]\\
f_3(x)=f(x,4-x)=x^2(4-x)-8x-4(4-x)=4x^2-x^3-8x-16+4x=-x^3+4x^2-4x-16\\
f'_3(x)=-3x^2+8x-4=-3(x-\frac{2}{3})(x-2)\\
f_3(2)=f(2,2)=-16\\
f_3(\frac{2}{3})=f(\frac{2}{3},\frac{10}{3})=-\frac{464}{27}\\
f_3(0)=f(0,4)=-16\\
f_3(4)=f(4,0)=-32\)


\(f_{min}=f(4,0)=-32\\
f_{max}=f(0,0)=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ