Ekstrema lokalne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamil199694
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 01 gru 2013, 13:06
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Ekstrema lokalne

Post autor: kamil199694 »

Wyznacz ekstrema lokalne funkcji \(f(x)=2x+3\sqrt[3]{x^2}\).
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ekstrema lokalne

Post autor: korki_fizyka »

Policzyłeś już pochodną?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kamil199694
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 01 gru 2013, 13:06
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Ekstrema lokalne

Post autor: kamil199694 »

Dziedzina funkcji to rzeczywiste, a pochodna to \(f'(x)=2+\frac{2}{\sqrt[3]{x}}\) i jej dziedzina to rzeczywiste bez 0. Czyli maksimum lokalne jest w -1? Co z 0?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Ekstrema lokalne

Post autor: radagast »

Zbadaj znak pochodnej , a wszystko będzie widoczne "jak na dłoni"
kamil199694
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 01 gru 2013, 13:06
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Ekstrema lokalne

Post autor: kamil199694 »

Rosnąca od minus nieskończoności do -1 oraz od 0 do plus nieskończoności, a malejąca od -1 do 0? W takim wypadku w -1 maksimum lokalne, a w 0 minimum lokalne? Dla punktu 0 wystarczy tutaj warunek wystarczający ekstremum, nie musi zachodzić warunek konieczny?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Ekstrema lokalne

Post autor: Jerry »

kamil199694 pisze: 20 sty 2022, 14:22 Dla punktu 0 wystarczy tutaj warunek wystarczający ekstremum, nie musi zachodzić warunek konieczny?
Może wykres pomoże?
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (33.56 KiB) Przejrzano 952 razy
Argumenty podejrzane o ekstrema:
  • zerująca się pochodna - rozstrzyga warunek dostateczny
  • pochodnej nie ma - rozstrzyga definicja ekstremum (przydatna monotoniczność)
Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ekstrema lokalne

Post autor: korki_fizyka »

kamil199694 pisze: 20 sty 2022, 14:22 Rosnąca od minus nieskończoności do -1 oraz od 0 do plus nieskończoności, a malejąca od -1 do 0? W takim wypadku w -1 maksimum lokalne, a w 0 minimum lokalne? Dla punktu 0 wystarczy tutaj warunek wystarczający ekstremum, nie musi zachodzić warunek konieczny?
W punkcie x = 0 funkcja ma tzw. "ostrze". Pochodna nie istnieje (patrz dziedzina D') ale funkcja jest ciągła i posiada ekstremum, bo znak pochodnej przy przechodzeniu przez ten punkt zmienia się z f'(x) < 0 (funkcja malejąca) na f'(x) >0 (funkcja rosnąca). Poczytaj: https://pre-epodreczniki.open.agh.edu.p ... za+funkcji
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ