OBLICZ POCHODNĄ

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

OBLICZ POCHODNĄ

Post autor: alinaaa »

\(\sqrt{28x^2 +2x+28} - \sqrt[28]{x}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: OBLICZ POCHODNĄ

Post autor: kerajs »

\((\sqrt{28x^2 +2x+28} - \sqrt[28]{x})'= \frac{1}{2\sqrt{28x^2 +2x+28} } \cdot (28x^2 +2x+28)'- \frac{1}{28} x^{\frac{1}{28} -1}=...\)
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Re: OBLICZ POCHODNĄ

Post autor: alinaaa »

Czy mogłabym dostać całe rozwiązanie?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: OBLICZ POCHODNĄ

Post autor: kerajs »

\((\sqrt{28x^2 +2x+28} - \sqrt[28]{x})'= \frac{1}{2\sqrt{28x^2 +2x+28} } \cdot (28x^2 +2x+28)'- \frac{1}{28} x^{\frac{1}{28} -1}=\\
= \frac{1}{2\sqrt{28x^2 +2x+28} } \cdot (56x +2)- \frac{1}{28\sqrt[28]{x^{27}}} \)
ODPOWIEDZ