Znaleźć pierścień i sumę szeregu Laurenta \( \sum_{n=- \infty }^{ \infty }c_n z^n \), jeżeli:
\( c_n = \begin{cases} \frac{n}{2^{n+1}} & \text{dla}& n \ge 0 \\
0 & \text{dla}& n=-2\\
-1 & \text{dla}& n <0\wedge n \neq -2\end{cases} \)
pierścień i suma szeregu Laurenta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 05 lis 2016, 12:06
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
pierścień i suma szeregu Laurenta
Ostatnio zmieniony 18 sty 2022, 21:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: w środowisku cases spacją jest &
Powód: poprawa kodu: w środowisku cases spacją jest &
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: pierścień i suma szeregu Laurenta
Widać stąd, że część regularna jest zbieżna w kole \(|z|<2\), a część osobliwa jest zbieżna w zbiorze \(|z|>1\), bo \(\sqrt[n]{|a_n|}\to\frac{1}{2}\), a \(\sqrt[n]{|a_{-n}|}=1\to 1\). Tak więc pierścień zbieżności to \(1<|z|<2\). Co do sumy: część regularna: szereg geometryczny mnożony przez \(n\), to się da zrobić przez różniczkowanie, a część osobliwa przez szereg geometryczny odwrotności.
Część regularna:\[\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{2}n\left(\frac{z}{2}\right)^n=\frac{z}{4}\sum_{n=1}^{\infty}n\left(\frac{z}{2}\right)^{n-1}=\frac{z}{2}\sum_{n=0}^{\infty}\left[\left(\frac{z}{2}\right)^n\right]'=\frac{z}{2}\left[\sum_{n=0}^{\infty}\left(\frac{z}{2}\right)^n\right]'=\frac{z}{2}\left[\frac{1}{1-\frac{z}{2}}\right]'=\dots.\]Część osobliwa:\[-\frac{1}{z}-\sum_{n=3}^{\infty}\left(\frac{1}{z}\right)^n=-\frac{1}{z}-\frac{\frac{1}{z^3}}{1-\frac{1}{z}}.\]Mam nadzieję, że nie pomyliłem się w stałych i wskaźnikach sumowania, ale idea będzie zachowana.
Część regularna:\[\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{2}n\left(\frac{z}{2}\right)^n=\frac{z}{4}\sum_{n=1}^{\infty}n\left(\frac{z}{2}\right)^{n-1}=\frac{z}{2}\sum_{n=0}^{\infty}\left[\left(\frac{z}{2}\right)^n\right]'=\frac{z}{2}\left[\sum_{n=0}^{\infty}\left(\frac{z}{2}\right)^n\right]'=\frac{z}{2}\left[\frac{1}{1-\frac{z}{2}}\right]'=\dots.\]Część osobliwa:\[-\frac{1}{z}-\sum_{n=3}^{\infty}\left(\frac{1}{z}\right)^n=-\frac{1}{z}-\frac{\frac{1}{z^3}}{1-\frac{1}{z}}.\]Mam nadzieję, że nie pomyliłem się w stałych i wskaźnikach sumowania, ale idea będzie zachowana.