Całki nieoznaczone

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Całki nieoznaczone

Post autor: _Dawid_ »

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu całek nieoznaczonych (przez części lub podstawienie)

1. \(\int\)\(\sqrt{1-x^2}\)dx

2. \(\int\)\(\frac{3^x}{1+3^x}\)dx

3. \(\int\)\(x^{3}{arcsinx^{-1}}\)dx

4. \(\int\)\(\frac{x*cosx}{sinx*sinx}\)dx
Ostatnio zmieniony 17 sty 2022, 14:55 przez _Dawid_, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Całki nieoznaczone

Post autor: eresh »

_Dawid_ pisze: 17 sty 2022, 14:02

2. \(\int\)\(\frac{3^x}{1+3^x}\)dx
\(\int\frac{3^xdx}{1+3^x}= \begin{bmatrix} 1+3^x=t\\3^x\ln 3dx=dt\end{bmatrix} =\frac{1}{\ln 3}\int\frac{dt}{t}=\frac{1}{\ln 3}\ln t+C=\frac{1}{\ln 3}\cdot\ln|1+3^x|+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Re: Całki nieoznaczone

Post autor: _Dawid_ »

@eresh
Otrzymuję taki sam wynik choć nie zgadza mi się on z odpowiedziami?
Choć forma rozwiązania jest poprawna. Za pewnie błąd
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Całki nieoznaczone

Post autor: eresh »

_Dawid_ pisze: 17 sty 2022, 14:20 @eresh
Otrzymuję taki sam wynik choć nie zgadza mi się on z odpowiedziami?
Choć forma rozwiązania jest poprawna. Za pewnie błąd
Skoro dwie osoby, niezależnie od siebie otrzymują ten sam wynik, to raczej błąd w odpowiedziach
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3503
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Całki nieoznaczone

Post autor: Jerry »

_Dawid_ pisze: 17 sty 2022, 14:20 ... nie zgadza mi się on z odpowiedziami?
https://mathdf.com/int/pl/#expr=3%5Ex%2 ... 5Ex)&arg=x

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Całki nieoznaczone

Post autor: eresh »

_Dawid_ pisze: 17 sty 2022, 14:02 Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu całek nieoznaczonych (przez części lub podstawienie)

1. \(\int\)\(\sqrt{1-x^2}\)dx
\(\int\sqrt{1-x^2}dx=\int\frac{1-x^2}{\sqrt{1-x^2}}dx=\int\frac{dx}{\sqrt{1-x^2}}-\int\frac{x^2dx}{\sqrt{1-x^2}}=\arcsin x-I\\
I=\int\frac{x^2dx}{\sqrt{1-x^2}}= \begin{bmatrix}u(x)=x&u'(x)=1\\v'(x)=\frac{x}{\sqrt{1-x^2}} &v(x)=-\sqrt{1-x^2}\end{bmatrix}=-x\sqrt{1-x^2}+\int\sqrt{1-x^2}dx\\
\int\sqrt{1-x^2}dx=\arcsin x- (-x\sqrt{1-x^2}+\int\sqrt{1-x^2}dx)\\
\int\sqrt{1-x^2}dx=\arcsin x +x\sqrt{1-x^2}-\int\sqrt{1-x^2}dx\\
2\int\sqrt{1-x^2}dx=\arcsin x +x\sqrt{1-x^2}\\
\int\sqrt{1-x^2}dx=0,5(\arcsin x +x\sqrt{1-x^2})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Re: Całki nieoznaczone

Post autor: _Dawid_ »

@eresh
Dzięki!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Całki nieoznaczone

Post autor: eresh »

_Dawid_ pisze: 17 sty 2022, 14:02 Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu całek nieoznaczonych (przez części lub podstawienie)


4. \(\int\)\(\frac{x*cosx}{sinx*sinx}\)dx

\(\int\frac{x\cos x}{\sin^2x}= \begin{bmatrix} u(x)=x&u'(x)=1\\v'(x)=\frac{\cos x}{\sin^2x}&v(x)=-\frac{1}{\sin x}\end{bmatrix}=-\frac{x}{\sin x}+\int\frac{dx}{\sin x}\\
\)

\(\int\frac{dx}{\sin x}= \begin{bmatrix}\sin x=\frac{2t}{1+t^2}\\dx=\frac{2dt}{1+t^2} \end{bmatrix}=\int\frac{dt}{t}=\ln|t|+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ