ZBADAJ ZBIEŻNOŚĆ SZEREGU
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: ZBADAJ ZBIEŻNOŚĆ SZEREGU
Kryterium ilorazowe
\( \Lim_{x\to \infty } \frac{(26(n+1))!}{(n+1)^{26(n+1)}} \cdot \frac{1}{\frac{(26n)!}{n^{26n}}} =\Lim_{x\to \infty } \frac{(26n+1)(26n+2)(26n+3)...(26n+26)}{(n+1)^{26}( 1+\frac{1}{n})^{26n} } = \frac{26^{26}}{e^{26}} >1\)
\( \Lim_{x\to \infty } \frac{(26(n+1))!}{(n+1)^{26(n+1)}} \cdot \frac{1}{\frac{(26n)!}{n^{26n}}} =\Lim_{x\to \infty } \frac{(26n+1)(26n+2)(26n+3)...(26n+26)}{(n+1)^{26}( 1+\frac{1}{n})^{26n} } = \frac{26^{26}}{e^{26}} >1\)