Zbadaj zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bartem
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 14 lis 2021, 16:01
Podziękowania: 24 razy

Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: bartem »

Zbadaj zbieżność szeregu sprawdzając, czy jest to zbieżność bezwzględna, czy warunkowa
\( \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ \sin 3n}{n \sqrt[3]{n^2}+3 } \)
Proszę o rozpisanie tego przykładu
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: grdv10 »

Szereg bezwzględnie zbieżny na mocy kryterium porównawczego, oszacuj moduł sinusa przez jedynkę, a mianownik z dołu przez \(n^{5/2}.\)
ODPOWIEDZ