sformułować równanie różniczkowe opisujące ruch samochodu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Term123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 01 lis 2020, 12:46
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

sformułować równanie różniczkowe opisujące ruch samochodu

Post autor: Term123 »

Sformułuj równanie różniczkowe opisujące ruch samochodu podczas hamowania ze stałym opóźnieniem. Rozwiąż to równanie i znajdź zależność między prędkością z jaką samochód zaczyna hamować a drogą hamowania. Następnie odpowiedz na pytanie: jeśli prędkość początkowa hamowania wzrośnie dwa razy to ile razy wzrośnie droga hamowania?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: sformułować równanie różniczkowe opisujące ruch samochodu

Post autor: grdv10 »

Przecież jest to ruch jednostajnie przyspieszony. Przyspieszenie to druga pochodna drogi względem czasu.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: sformułować równanie różniczkowe opisujące ruch samochodu

Post autor: korki_fizyka »

Term123 pisze: 09 paź 2021, 19:49 Sformułuj równanie różniczkowe opisujące ruch samochodu podczas hamowania ze stałym opóźnieniem. Rozwiąż to równanie i znajdź zależność między prędkością z jaką samochód zaczyna hamować a drogą hamowania.

\(a = \frac{F_{op}}{m}\)
\(a = \frac{dv}{dt}=\frac{d^2 s}{dt^2}= \frac{F_{op}}{m}\)
Term123 pisze: 09 paź 2021, 19:49Następnie odpowiedz na pytanie: jeśli prędkość początkowa hamowania wzrośnie dwa razy to ile razy wzrośnie droga hamowania?
\(s(t) = s_o + v_ot -\frac{at^2}{2}\)

Przy założeniu \(s_o = 0\) oraz \(v_k = 0\)
\(s = \frac{v_o ^2}{2a}\) i na postawione pytanie sam znajdziesz łatwo odpowiedź :wink:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ