Do szeregu: \( \sum_{n=0}^{ \infty } (-x)^n\) zastosować twierdzenie o różniczkowaniu i wyprowadzić wzór na sumę szeregu:
\( \sum_{n=0}^{ \infty } (-1)^n(n+1)x^{n+1}\)
ma ktoś pomysł jak to ogarnąć ?
szereg funkcyjny, twierdzenie o różniczkowaniu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 04 lut 2020, 17:30
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: szereg funkcyjny, twierdzenie o różniczkowaniu
Dla \( |x| < 1 \) mamy:
\( \sum\limits_{n = 0}^{\infty} (-x)^n = \frac{1}{1 + x} \So \sum\limits_{n = 0}^{\infty} (-x)^{n+1} = -\frac{x}{1 + x} \)
Stąd stosując twierdzenie o różniczkowaniu dostaniesz:
\( \sum\limits_{n = 0}^{\infty} (-1)^n(n+1)x^n = \frac{1}{(1+x)^2} \)
i ostatecznie:
\( \sum\limits_{n=0}^{\infty} (-1)^n(n+1)x^{n+1} = \frac{x}{(x+1)^2} \)
\( \sum\limits_{n = 0}^{\infty} (-x)^n = \frac{1}{1 + x} \So \sum\limits_{n = 0}^{\infty} (-x)^{n+1} = -\frac{x}{1 + x} \)
Stąd stosując twierdzenie o różniczkowaniu dostaniesz:
\( \sum\limits_{n = 0}^{\infty} (-1)^n(n+1)x^n = \frac{1}{(1+x)^2} \)
i ostatecznie:
\( \sum\limits_{n=0}^{\infty} (-1)^n(n+1)x^{n+1} = \frac{x}{(x+1)^2} \)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 04 lut 2020, 17:30
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć: