dwa ciagi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

dwa ciagi

Post autor: inter »

Zdefiniujmy ciągi \(\{a_n\}\) oraz \(\{b_n\}\) spełniające:
(1) \(a_{n+1}=\frac{a_n+b_n}{\sqrt{a_n^2+b_n^2}}; \)
(2) \(b_{n+1}=\sqrt{2}\cdot\frac{b_n}{a_n};\)
(3) \(\{a_n\}\) jest ciągiem geometrycznym.
Oblicz \(a_1\) oraz \(b_1\).
ODPOWIEDZ