Wyprowadzić równanie płaszczyzny stycznej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

Wyprowadzić równanie płaszczyzny stycznej

Post autor: TomaszSy »

Niech \(z=ax+by+c\) będzie równaniem płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji dwóch zmiennych
\(z=f(x,y)\) dla \(x=x_0\), \(~~ y=y_0\), czyli \((i)a=f'_x(x_0,y_0)\), \(~~b=f'_y(x_0,y_0)\) oraz \((ii)\) wartość płaszczyzny stycznej i wartość funkcji dla \(x=x_0,y=y_0\) sa takie same .Na podstawie powyższego wyprowadzić równanie płaszczyzny stycznej
\(z=f(x_0,y_0)+f'_x(x_0,y_0)(x-x_0)+f'_y(x_0,y_0)(y-y_0)\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Wyprowadzić równanie płaszczyzny stycznej

Post autor: grdv10 »

Nałóżmy warunek interpolacyjny \(f(x_0,y_0)=ax_0+by_0+c.\) Nasza płaszczyzna będzie wtedy mieć równanie\[z=a(x-x_0)+b(y-y_0)+f(x_0,y_0).\] Z warunku styczności muszą się zgadzać pochodne cząstkowe w punkcie \((x_0,y_0)\) z płaszczyzny oraz funkcji. Z płaszczyzny masz odpowiednio \(a,b\), a z funkcji to co piszesz. Po sprawie.
ODPOWIEDZ