pierwiastek pierwiastka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: pierwiastek pierwiastka
Wskazówka: przedstaw w postaci potęgi. Wykładnik będzie sumą wszystkich wyrazów jakiegoś ciągu. Może wyjdzie z tego geometryczny... Powinien, bo stopnie pierwiastka przyrastają o 3.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: pierwiastek pierwiastka
Ja bym zaczął:
\(2\sqrt{2\sqrt[5]{2\sqrt[8]{2\sqrt[11]{2 \cdots}}}}=2^1\cdot2^{1\over2}\cdot2^{1\over10}\cdot2^{1\over80}\cdot2^{1\over880}\cdot\ldots=2^{1+{1\over2}+{1\over10}+{1\over80}+{1\over880}+\ldots}\)
Pozostaje wydodawać wykładnik, jak pisał szw1710, ale na to pomysłu chwilowo nie mam...
Pozdrawiam
\(2\sqrt{2\sqrt[5]{2\sqrt[8]{2\sqrt[11]{2 \cdots}}}}=2^1\cdot2^{1\over2}\cdot2^{1\over10}\cdot2^{1\over80}\cdot2^{1\over880}\cdot\ldots=2^{1+{1\over2}+{1\over10}+{1\over80}+{1\over880}+\ldots}\)
Pozostaje wydodawać wykładnik, jak pisał szw1710, ale na to pomysłu chwilowo nie mam...
Pozdrawiam
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: pierwiastek pierwiastka
Ja mam pomysł: pokazać, że ten szereg jest zbieżny, a to łatwe, bo przeszacuje się z porównawczego geometrycznym. A potem rekurencja na te pierwiastki. \(a_1=2\), \(a_{n+1}=\dots\). I przechodzimy do granicy dostając na nią równanie. Tylko nie mam chwilowo czasu na szczegóły. Spróbujesz?Jerry pisze: ↑05 lip 2021, 15:13 Ja bym zaczął:
\(2\sqrt{2\sqrt[5]{2\sqrt[8]{2\sqrt[11]{2 \cdots}}}}=2^1\cdot2^{1\over2}\cdot2^{1\over10}\cdot2^{1\over80}\cdot2^{1\over880}\cdot\ldots=2^{1+{1\over2}+{1\over10}+{1\over80}+{1\over880}+\ldots}\)
Pozostaje wydodawać wykładnik, jak pisał szw1710, ale na to pomysłu chwilowo nie mam...
Pozdrawiam
W tych mianownikach jest jednak regularność: 1,2, 2*5=10, 10*(5+3)=80, 80*(5+2*3)=880 itd. Tu się ztobi ładną rekurencję i może nawet bezpośrednio wysumuje szereg.
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: pierwiastek pierwiastka
No mianowniki są proste: \(a_1=1,\quad a_{n+1}=\bigl(5+3(n-2)\bigr)a_n.\) Pasuje nawet dla \(n-1\). Jest to rekurencja liniowa pierwszego rzędu. Może by ją rozwiązać...
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: pierwiastek pierwiastka
Może da się wysumować jakoś ten szereg.
Kod: Zaznacz cały
> n<-10
> k<-1
> mianownik<-1
> iloczyn<-2
> while(k<=n){
+ mianownik<-mianownik*(3*k-1)
+ iloczyn<-iloczyn*2^(1/mianownik)
+ cat(k,' ',iloczyn,'\n')
+ k<-k+1
+ }
1 2.828427
2 3.031433
3 3.057813
4 3.060222
5 3.060394
6 3.060404
7 3.060405
8 3.060405
9 3.060405
10 3.060405