Oblicz objętość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
StalkerRzeczny
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 lip 2021, 10:32

Oblicz objętość

Post autor: StalkerRzeczny »

Witam mam dość duży problem, mianowicie nie mam pojęcia jak ograniczyć powerzchnięo
\(y=x^2,\ z=x^2+y^2, \ y=1\ i \ z=0\). Bardzo prosze o pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz objętość

Post autor: kerajs »

\(V= \int_{-1}^{1}( \int_{x^2}^{1}(x^2+y^2-0) dy)dx=\)
StalkerRzeczny
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 lip 2021, 10:32

Re: Oblicz objętość

Post autor: StalkerRzeczny »

Bardzo dziękuję ale czy mógłby Pan wyjaśnić mi skąd się wzięły te ograniczenia?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Oblicz objętość

Post autor: panb »

\(y=1 \So x^2=1 \So x=\pm1\)

Teraz ilustracja:
rys.png
Chodzi o objętość pod czarną paraboloidą (nad z=0) ograniczoną z lewej i prawej czerwoną powierzchnią \(y=x^2\) oraz niebieską \(y=1\)
ODPOWIEDZ