ciągłość funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maxkor
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 126
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
Podziękowania: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

ciągłość funkcji

Post autor: maxkor »

Zbadaj ciągłość funkcji \(f(x)= \sum_{n=1}^{\infty} (x+\frac{1}{n})^n\) w dziedzinie.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: ciągłość funkcji

Post autor: panb »

maxkor pisze: 30 cze 2021, 14:37 Zbadaj ciągłość funkcji \(f(x)= \sum_{n=1}^{\infty} (x+\frac{1}{n})^n\) w dziedzinie.
Funkcja jest określona dla \(x\in\rr: |x|<1\).
Rzeczywiście, jeżeli |x|<1, to od pewnego miejsca \(|x+\frac{1}{n}|<1\) i wtedy \(\displaystyle \sum_{n=1}^{\infty} \left(x+\frac{1}{n}\right)^n\) jest zbieżnym szeregiem potęgowym.
ODPOWIEDZ