Oblicz pole

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Oblicz pole

Post autor: LuckyLuck »

Oblicz pole ograniczone krzywymi \(y= \frac{1}{x} , y= \sqrt{x}, y= \frac{x}{4}\) w przedziale [0,2]
Czy tak to będzie wyglądać?
\(\int_{0}^{1} \frac{1 }{x} - \sqrt{x} dx+ \int_{1}^{2} \sqrt{x} - \frac{1 }{x} dx\)
Jeśli tak to co zrobić jak z pierwszej całki wychodzi lnx i muszę później podstawić zero, nie istnieje przecież taki ln
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole

Post autor: radagast »

Zrzut ekranu 2021-06-28 212513.png
Zrzut ekranu 2021-06-28 212513.png (16.24 KiB) Przejrzano 954 razy
Zrzut ekranu 2021-06-28 212624.png
Zrzut ekranu 2021-06-28 212624.png (12.97 KiB) Przejrzano 954 razy
\( \displaystyle \int_{0}^{1}\left( \sqrt{x}- \frac{x}{4}\right) dx+ \int_{1}^{2} \left( \frac{1}{x} - \frac{x}{4}\right) dx=... \)
ODPOWIEDZ