Całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Całka

Post autor: LuckyLuck »

Oblicz całkę \(\int_{}^{} \frac{x^3}{ \sqrt{(1-x^2) ^3} } dx\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: panb »

\[\int \frac{x^3}{ \sqrt{(1-x^2) ^3} } dx= \begin{vmatrix}t=1-x^2 & x^2=1-t\\dt=-2xdx &xdx=- \frac{1}{2}dt \end{vmatrix}=\int \frac{t-1}{2t^3}dt = \frac{1}{2}\int \left( \frac{1}{t^2} - \frac{1}{t^3} \right)dt \]

Dalej już chyba dasz radę, co?
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: LuckyLuck »

Tak, dzięki
ODPOWIEDZ