Czy podana funkcja jest różniczkowalna?

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
crookie
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 kwie 2021, 18:57
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Czy podana funkcja jest różniczkowalna?

Post autor: crookie »

Podaj, gdzie podane funkcje są różniczkowalne. Oblicz ich pochodną.

a) \( f(x)=
\begin{cases}
0, \ x \leq 0,\\
\exp(-\frac{1}{x}), \ x > 0
\end{cases}
\)

Nie wiem jak w tym przypadku obliczyć prawo- i lewostronną pochodną. Z lewej strony wychodzi \( [\frac{0}{0}] \), z prawej zaś jeśli będę chciał podstawić \( x_{0} = 0 \) do \( \exp(-\frac{1}{x}) \) wychodzi \( \exp (\frac{1}{0}) \). Jak można sobie z tym poradzić?

b) \( f(x) = \sqrt{x+2}(\tg(3x)) \)
Tutaj udało mi się ustalić pochodną, ale nie jestem pewien co do podania informacji, gdzie ta funkcja jest różniczkowalna.

\( x+2>0 \) oraz przedziały, w których zdefiniowany jest \( \tg \) doszedłem do wniosku:
f jest różniczkowalna: \( f : (-2, \infty ) \setminus (\frac{\pi}{6} + k\frac{\pi}{3}) , k \in \mathbb{Z} \to \mathbb{R} \)
Co do tego \( \mathbb{R} \) nie jestem jednak pewien i nie wiem zbytnio jak mógłbym to sprawdzić.
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Czy podana funkcja jest różniczkowalna?

Post autor: Icanseepeace »

crookie pisze: 27 cze 2021, 19:06 a) \( f(x)=
\begin{cases}
0, \ x \leq 0,\\
\exp(-\frac{1}{x}), \ x > 0
\end{cases}
\)
Nie wiem jak w tym przypadku obliczyć prawo- i lewostronną pochodną. Z lewej strony wychodzi \( [\frac{0}{0}] \), z prawej zaś jeśli będę chciał podstawić \( x_{0} = 0 \) do \( \exp(-\frac{1}{x}) \) wychodzi \( \exp (\frac{1}{0}) \). Jak można sobie z tym poradzić?
\( f'(x) = \begin{cases} 0 \ , \ x \leq 0 \\ \frac{e^{-\frac{1}{x}}}{x^2} \ , \ x > 0 \end{cases} \)
Ponieważ dla nieujemnej liczby k mamy \( \Lim_{x \to 0^+} \frac{e^{-\frac{1}{x}}}{x^k} = 0 \) to \( f' \) jest różniczkowalna w \( x = 0 \). W ramach ciekawostki dodam, że funkcja \( f \) nie tylko jest różniczkowalna, ale jest również funkcją gładką, ale nie analityczną! Dość istotny przykład.
crookie pisze: 27 cze 2021, 19:06 b) \( f(x) = \sqrt{x+2}(\tg(3x)) \)
Tutaj udało mi się ustalić pochodną, ale nie jestem pewien co do podania informacji, gdzie ta funkcja jest różniczkowalna.
\( x+2>0 \) oraz przedziały, w których zdefiniowany jest \( \tg \) doszedłem do wniosku:
f jest różniczkowalna: \( f : (-2, \infty ) \setminus (\frac{\pi}{6} + k\frac{\pi}{3}) , k \in \mathbb{Z} \to \mathbb{R} \)
Co do tego \( \mathbb{R} \) nie jestem jednak pewien i nie wiem zbytnio jak mógłbym to sprawdzić.
Skoro wyznaczyłeś pochodną to funkcja \(f\) będzie różniczkowalna tam gdzie jej pochodna będzie określona.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2021, 21:02 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \Lim
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Czy podana funkcja jest różniczkowalna?

Post autor: Jerry »

Icanseepeace pisze: 27 cze 2021, 20:22 ...Ponieważ dla nieujemnej liczby k mamy \( \lim_{x \to 0^+} \frac{e^{-\frac{1}{x}}}{x^k} = 0 \) to \( f' \) jest różniczkowalna w \( x = 0 \)....
Wg mnie trzeba zacząć od sprawdzenia ciągłości..., ale w tym przypadku szczęśliwie \(f\) jest ciągła.

Pozdrawiam
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Czy podana funkcja jest różniczkowalna?

Post autor: Icanseepeace »

Jerry pisze: 27 cze 2021, 21:01
Icanseepeace pisze: 27 cze 2021, 20:22 ...Ponieważ dla nieujemnej liczby k mamy \( \lim_{x \to 0^+} \frac{e^{-\frac{1}{x}}}{x^k} = 0 \) to \( f' \) jest różniczkowalna w \( x = 0 \)....
Wg mnie trzeba zacząć od sprawdzenia ciągłości..., ale w tym przypadku szczęśliwie \(f\) jest ciągła.
Oczywiście, że trzeba.
Poprawiłbym, ale nie mam możliwości edycji mojego posta.
Dziękuję za czujność.
ODPOWIEDZ