Całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Całka

Post autor: enta »

Oblicz całki podwójne
\( \int_{D}^{} \int_{}^{} \frac{xydxdy}{ \sqrt{2-y} }\) gdzie \(D: 0 \le x \le \frac{ \pi }{2} , - 2 \le y \le 1\)

W odpowiedziach mam wynik \(\frac{-2}{3} \)a mi wychodzi \(\frac{- \pi ^2 }{12} \) Jaki jest poprawny wynik?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: panb »

-2/3 byłoby, gdyby \( 0\le x \le 1\).
Twój wynik jest OK
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: enta »

Dzięki. :)
ODPOWIEDZ