Szeregi(2)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dom1ns00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 07 lut 2020, 19:19
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Szeregi(2)

Post autor: dom1ns00 »

Sprawdź, czy szereg funkcyjny jest zbieżny jednostajnie.

\( \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{x^n}{n^2} \) \(na\) \([1, + \infty]\)
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Szeregi(2)

Post autor: Icanseepeace »

To przykład szeregu potęgowego.
Do badania jego zbieżności oraz obszaru zbieżności stosuje się twierdzenie Cauchy’ego-Hadamarda.
Twój szereg jest zbieżny w przedziale \( x \in [-1 , 1] \) i rozbieżny poza nim.
ODPOWIEDZ