Jak rozwiązać to równanie?

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Johnyb
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2021, 12:32

Jak rozwiązać to równanie?

Post autor: Johnyb »

Jeszcze mam problem z tym równaniem \(y''+2y'+y=e^x+e^{-x}\)
Ostatnio zmieniony 21 cze 2021, 21:33 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Jak rozwiązać to równanie?

Post autor: kerajs »

Rozwiązanie równania jednorodnego to \(y=C_1e^{-x}+C_2xe^{-x}\) więc przewidywana całka szczególna to \(y=Ax^2e^{-x}+Be^x\)
ODPOWIEDZ