Całkę podwójną zamienić na całkę iterowaną.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
cainvrd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 kwie 2020, 08:54
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Całkę podwójną zamienić na całkę iterowaną.

Post autor: cainvrd »

Obszar D jest kołem o środku w punkcie (0,20) i promieniu 20.
Całkę podwójną \( \int_{}^{} \int_{D}^{} f(x,y) dxdy\) zamienić na całkę iterowaną (we współrzędnych kartezjańskich).
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Całkę podwójną zamienić na całkę iterowaną.

Post autor: Icanseepeace »

Równanie okręgu:
\( x^2 + (y-20)^2 = 20^2 \)
skąd po wyznaczeniu \(y\) dostaniesz:
\( y_1 = 20 + \sqrt{20^2 - x^2} \vee y_2 = 20 - \sqrt{20^2 - x^2} \)
\(y_1\) reprezentuje górny półokrąg a \(y_2 \) dolny półokrąg.
\( \int\int_D f(x,y) dxdy = \int_{-20}^{20} \left(\int_{20^2 - \sqrt{20 - x^2}}^{20 + \sqrt{20^2 - x^2}} f(x,y) dy \right) dx \)
ODPOWIEDZ