Narysować wykres funkcji f spełniającej równocześnie warunki:
\( \int_{0}^{2}|f(x)|dx=6 \) i \(| \int_{0}^{2}f(x)dx|=2 \)
Wykres funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wykres funkcji
Jakie rodzaju ma być funkcja f(x) ? Zresztą jeżeli to ma być "i" to dla mnie jest sprzeczność. Niech się wypowiedzą rasowi matematycy, bo mi się już mózg lasuje przy 39C albo sprawdź granice całkowania czy masz dobre.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2021, 17:15 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Wykres funkcji
\[
f(x)=\begin{cases}
2&\text{dla }0\leqslant x\leqslant 1,\\ -4&\text{dla }1<x\leqslant 2.
\end{cases}
\]
Powyższa funkcja jest całkowalna, bo jest monotoniczna. Jeśli chcesz funkcji ciągłej, narysuj odpowiedni trójkąt.
korki_fizyka: To ćwiczenie jest demonstracją na nietrywialną realizację nierówności\[\left|\int_a^b f(x)dx\right|\leqslant \int_a^b\bigl|f(x)\bigr|dx.\]Nie ma tu żadnej sprzeczności. Spróbuj narysować trójkąt, o którym mówię. Więc chodzi o funkcję typu \(f(x)=a|x-1|+b.\) Parametry \(a,b\) zawsze można odpowiednio dobrać.
f(x)=\begin{cases}
2&\text{dla }0\leqslant x\leqslant 1,\\ -4&\text{dla }1<x\leqslant 2.
\end{cases}
\]
Powyższa funkcja jest całkowalna, bo jest monotoniczna. Jeśli chcesz funkcji ciągłej, narysuj odpowiedni trójkąt.
korki_fizyka: To ćwiczenie jest demonstracją na nietrywialną realizację nierówności\[\left|\int_a^b f(x)dx\right|\leqslant \int_a^b\bigl|f(x)\bigr|dx.\]Nie ma tu żadnej sprzeczności. Spróbuj narysować trójkąt, o którym mówię. Więc chodzi o funkcję typu \(f(x)=a|x-1|+b.\) Parametry \(a,b\) zawsze można odpowiednio dobrać.
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Wykres funkcji
Jako przykład funkcji ciągłej można wziąć funkcje liniową:
\( f(x) = (3 + 2\sqrt{2})x - 2(\sqrt{2} + 1) \)
\( f(x) = (3 + 2\sqrt{2})x - 2(\sqrt{2} + 1) \)
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Wykres funkcji
Icanseepeace: Pasuje. https://www.desmos.com/calculator/wftvv8ufdt
Moja propozycja: https://www.desmos.com/calculator/tcfscbtqxm
No to czas na \(C^{\infty}\). Funkcję wygładza się splatając z mollifierem. Zresztą sam mollifier odpowiednio przeskalowany wystarczy.
Moja propozycja: https://www.desmos.com/calculator/tcfscbtqxm
No to czas na \(C^{\infty}\). Funkcję wygładza się splatając z mollifierem. Zresztą sam mollifier odpowiednio przeskalowany wystarczy.
Re: Wykres funkcji
A czy mógłbym się dowiedzieć z jakich zależności skorzystaliście, dzięki którym otrzymaliście te funkcje? Nie do końca rozumiem i nie wiem czy w przypadku innego podobnego przykładu byłbym w stanie narysować.
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Wykres funkcji
Zwyczajne intuicje związane z polem figury. Zobacz na mój pierwszy przykład - pola dwóch prostokątów. Widać, że część wykresu pod osią \(x\) musi przeważać nad częścią nad osią \(x\). Nic więcej tylko narysować odpowiedni trójkąt. Dobór parametrów to już sprawa drugorzędna, żeby było ładniej. Można też wziąć funkcję łamaną i wtedy nie ma aż tak koronkowej roboty z wymyśleniem wzoru.
Wszystkie podane przez nas przykłady można zweryfikować licząc pola odpowiednich trójkątów.
Wszystkie podane przez nas przykłady można zweryfikować licząc pola odpowiednich trójkątów.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wykres funkcji
Podstawiałem funkcję liniową i dostałem 0=4, dopiero teraz (temp. 28 C) zauważyłem, że tam występują wartości bezwzględneszw1710 pisze: ↑20 cze 2021, 17:13 \[
f(x)=\begin{cases}
2&\text{dla }0\leqslant x\leqslant 1,\\ -4&\text{dla }1<x\leqslant 2.
\end{cases}
\]
Powyższa funkcja jest całkowalna, bo jest monotoniczna. Jeśli chcesz funkcji ciągłej, narysuj odpowiedni trójkąt.
korki_fizyka: To ćwiczenie jest demonstracją na nietrywialną realizację nierówności\[\left|\int_a^b f(x)dx\right|\leqslant \int_a^b\bigl|f(x)\bigr|dx.\]Nie ma tu żadnej sprzeczności. Spróbuj narysować trójkąt, o którym mówię. Więc chodzi o funkcję typu \(f(x)=a|x-1|+b.\) Parametry \(a,b\) zawsze można odpowiednio dobrać.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl