Rozwiązać zagadnienia początkowe.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
cainvrd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 kwie 2020, 08:54
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Rozwiązać zagadnienia początkowe.

Post autor: cainvrd »

\(y'' - 9y = 0, y(0) = -1, y'(0) = 9\)
Bardzo proszę o wytłumaczenie.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozwiązać zagadnienia początkowe.

Post autor: panb »

cainvrd pisze: 15 cze 2021, 16:58 \(y'' - 9y = 0, y(0) = -1, y'(0) = 9\)
Bardzo proszę o wytłumaczenie.
Rozwiązujesz równanie \(y'' - 9y = 0\) (zrób to sam, masz przykłady i link z informacją).
Rozwiązaniem jest \(y=Ae^{-3x}+Be^{3x}\).
Teraz, aby znaleźć wartości A i B, sięgasz do warunków:
\(y(0)=A+B=-1\\
y'(x)=-3Ae^{-3x}+3Be^{3x} \So y'(0)=-3A+3B=9 \iff -A+B=3\\
\begin{cases} A+B=-1\\-A+B=3\end{cases} \iff B=1, A=-2\)


Rozwiązaniem jest więc funkcja \[y=-2e^{-3x}+e^{3x}\]
ODPOWIEDZ