obliczenie całki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukaszpaw444
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 cze 2021, 13:30
Płeć:

obliczenie całki

Post autor: lukaszpaw444 »

\(\int e^{-4\ln t}dt\)


Jak to obliczyć?
Ostatnio zmieniony 15 cze 2021, 21:43 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: obliczenie całki

Post autor: korki_fizyka »

lukaszpaw444 pisze: 15 cze 2021, 13:35 całka z e^(-4*ln(t))dt


Jak to obliczyć?
Trochę szacunku dla tego forum:
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: obliczenie całki

Post autor: Jerry »

Może
\(e^{-4\ln t}=\left(e^{\ln t}\right)^{-4}=t^{-4}\)
pomoże

Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: obliczenie całki

Post autor: korki_fizyka »

lukaszpaw444 pisze: 15 cze 2021, 13:35 \(\int e^{-4\ln t}dt\)
Jak to obliczyć?
\(e^{-4\ln t}=e^{lnt^{-4}} = t^{-4} \rightarrow \int\frac{dt}{t^4} = -\frac{1}{3t^3} +C\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ