Ekstrema funkcji wielu zmiennych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jonus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 cze 2021, 14:32
Płeć:

Ekstrema funkcji wielu zmiennych

Post autor: Jonus »

Znalezc ekstrema funkcji \(y=f(x)\) danej w postaci uwikłanej \(F(x,y)=0\):
\(x^2−2xy+5y^2−2x+4y+1=0\),
Ostatnio zmieniony 14 cze 2021, 15:28 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Ekstrema funkcji wielu zmiennych

Post autor: panb »

Jonus pisze: 14 cze 2021, 14:35 Znalezc ekstrema funkcji \(y=f(x)\) danej w postaci uwikłanej \(F(x,y)=0\):
\(x^2−2xy+5y^2−2x+4y+1=0\),
\(\displaystyle{ y'(x)=- \frac{ \frac{ \partial F}{ \partial x} }{ \frac{ \partial F}{ \partial y} }=- \frac{2x-2y-2}{-2x+10y+4}= \frac{x-y-1}{x-5y-2} \\
\begin{cases}\frac{ \partial F}{ \partial x}=0\\F(x,y)=0\\ \frac{ \partial F}{ \partial y}\neq0\end{cases} \iff \begin{cases} x-y=1\\ (x-y)^2+4y^2-2x+4y+1=0\\x-5y-2\ne0\end{cases} \iff \begin{cases}x-y=1\\1+4y^2-2(x-y)+2y+1=0\\x-5y-2\ne0 \end{cases} \iff \\\iff
\begin{cases}x-y=1\\4y^2+2y=0\\x-5y-2\ne0 \end{cases} \iff \begin{cases}x=1\\y=0\\1-5 \cdot 0-2=-1\ne0\end{cases} \vee \begin{cases}x= \frac{1}{2} \\ y=-\frac{1}{2}\\ \frac{1}{2} +5 \cdot \frac{1}{2} -2=1\ne0 \end{cases} }\)


Punkty, w których możliwe są ekstrema (punkty krytyczne), to \((1,0) \text{ oraz } \left( \frac{1}{2},- \frac{1}{2} \right) \).
Trzeba sprawdzić znak drugiej pochodne w tych punktach.
\(y''(x)=- \frac{ \frac{ \partial ^2F}{ \partial x^2} }{\frac{ \partial F}{ \partial y}} \) - dla punktów krytycznych. \(\displaystyle \frac{ \partial ^2F}{ \partial x^2}=2,\,\,\frac{ \partial F}{ \partial y}=-2x+10y+4\)
\((1,0) \So y''(1)=- \frac{2}{2}=-1<0 \) - maksimum w punkcie (1,0)
\(\left( \frac{1}{2},- \frac{1}{2} \right) \So y'' \left( \frac{1}{2} \right) = -\frac{2}{-2}>0 \) - minimum w punkcie \(\left( \frac{1}{2},- \frac{1}{2} \right)\)

Dodatkowo, rysunek ilustrujący sytuację (i potwierdzający obliczone ekstrema):
rys.png
ODPOWIEDZ