Zbadać zbieżność punktową/jednostajną dla funkcji:
\(fn(x)= ( \sqrt[n]{ \frac{x}{n} }) \) dla \(x\) \(\varepsilon\) \([0,1]\)
Zbadać zbieżność punktową/jednostajną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Zbadać zbieżność punktową/jednostajną
Zbieżny punktowo do funkcji:
\( f(x) = \begin{cases} 0 \ dla \ x = 0 \\ 1 \ dla x \ \in (0 , 1] \end{cases} \)
Ponieważ \( f \) nie jest ciągła to nie mamy zbieżności jednostajnej.
\( f(x) = \begin{cases} 0 \ dla \ x = 0 \\ 1 \ dla x \ \in (0 , 1] \end{cases} \)
Ponieważ \( f \) nie jest ciągła to nie mamy zbieżności jednostajnej.