pole obszaru ograniczonego krzywymi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
d1234
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 16 kwie 2021, 12:55
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: d1234 »

Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi:
\(x^2 + y^2 = 16\) , \(x^2 = 6y \) , \(y \ge \frac{1}{6} x^2\) Wynik to \(\frac{32}{3} \sqrt{6}\)
Ostatnio zmieniony 13 cze 2021, 14:24 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: radagast »

Zrzut ekranu 2021-06-13 132041.png
Najpierw wyznaczmy punkt przecięcia:
\( \begin{cases}x^2+y^2=16\\x^2=6y \end{cases} \)

\(y^2+6y-16=0\)
\(y_{12}= \frac{-6 \pm 10}{2} \)
ujemny odpada więc \(y=2\) i wtedy \( x=\pm \sqrt{12}= \pm 2 \sqrt{3} \)
Teraz pozostało policzyć całkę: \(\displaystyle 2\int_{0}^{2 \sqrt{3} } \left( \sqrt{16-x^2} - \frac{1}{6} x^2 \right) dx \)
d1234
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 16 kwie 2021, 12:55
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: d1234 »

Dziękuje bardzo!
ODPOWIEDZ