zastosowanie całki oznaczonej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snopy123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 24 kwie 2021, 16:16
Podziękowania: 3 razy

zastosowanie całki oznaczonej

Post autor: snopy123 »

Poprosiłabym o wyliczenie objętości danej bryły powstałej przez obrót wokół osi x oraz ograniczonej krzywymi
\(y={e^{-x}}\\
y=1\\
x=-1\)
Ostatnio zmieniony 10 cze 2021, 21:08 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; cała "matematyka" w [tex] [/tex]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zastosowanie całki oznaczonej

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
snopy123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 24 kwie 2021, 16:16
Podziękowania: 3 razy

Re: zastosowanie całki oznaczonej

Post autor: snopy123 »

wiem jak to się oblicza według schematu, jednak mam zagwostkę czy przedział całki oznaczonej ma być od -1 do 0. Może ktoś potwierdzić?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: zastosowanie całki oznaczonej

Post autor: Icanseepeace »

snopy123 pisze: 10 cze 2021, 20:31 wiem jak to się oblicza według schematu, jednak mam zagwostkę czy przedział całki oznaczonej ma być od -1 do 0. Może ktoś potwierdzić?
Tak.
\( V = \pi \int_{-1}^0 (e^{-x})^2 dx - \pi = ... \)
ODPOWIEDZ