szeregi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_m_s_a100
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 18 maja 2021, 23:22
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

szeregi

Post autor: _m_s_a100 »

Pokazać, że jeżeli
\( \sum_{n=1}^{\infty}a_n \)
dla \(a_n\) dodatnich jest zbieżny, to
\( \sum_{n=1}^{\infty} \frac{3a_n}{\sqrt{a_n}+1}\)
jest zbieżny
Ostatnio zmieniony 10 cze 2021, 19:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie - ściągawka pod emotkami!!!
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: szeregi

Post autor: grdv10 »

Zastosuj kryterium porównawcze. Od czego większy jest mianownik?
ODPOWIEDZ