szeregi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_m_s_a100
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 18 maja 2021, 23:22
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

szeregi

Post autor: _m_s_a100 »

Dla jakich wartości parametru a nastepujący szereg o wyrazach dodatnich jest zbieżny?
suma od n=1 do nieskończoności ((a-1)^2)/2n^2
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: szeregi

Post autor: panb »

_m_s_a100 pisze: 10 cze 2021, 14:43 Dla jakich wartości parametru a nastepujący szereg o wyrazach dodatnich jest zbieżny?
suma od n=1 do nieskończoności ((a-1)^2)/2n^2
Jeśli chodziło ci o szereg \(\displaystyle \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(a-1)^2}{2n^2} = \frac{(a-1)^2}{2}\sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n^2} \), to jest on zbieżny dla każdego \(a\in\rr\), bo szereg \(\sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n^2}\) jest zbieżny.

Jeśli częściej będziesz tu zaglądała, to zapoznaj sie z zapisem w LaTeX'u. Oto przyklad

Kod: Zaznacz cały

[tex] \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(a-1)^2}{2n^2}
_m_s_a100
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 18 maja 2021, 23:22
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: szeregi

Post autor: _m_s_a100 »

panb pisze: 10 cze 2021, 15:23
_m_s_a100 pisze: 10 cze 2021, 14:43 Dla jakich wartości parametru a nastepujący szereg o wyrazach dodatnich jest zbieżny?
suma od n=1 do nieskończoności ((a-1)^2)/2n^2
Jeśli chodziło ci o szereg \(\displaystyle \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(a-1)^2}{2n^2} = \frac{(a-1)^2}{2}\sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n^2} \), to jest on zbieżny dla każdego \(a\in\rr\), bo szereg \(\sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n^2}\) jest zbieżny.
a co jeśli zamiast w liczniku szeregu (a-1)^2 będzie (a-1)^n?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: szeregi

Post autor: panb »

A czemu nie spróbowałaś kodu zastosować ?

Wtedy to by było co innego? Nie wiem też po co w mianowniku jest ta dwójka. Ona niczego nie zmienia, ani nie wnosi.
Może to też pomyłeczka, co? Stosuj kod, wtedy zapis jest jednoznaczny i nie marnujemy czasu na domysły.
ODPOWIEDZ