Rozwiązac równanie różniczkowe:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
cainvrd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 kwie 2020, 08:54
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Rozwiązac równanie różniczkowe:

Post autor: cainvrd »

\(y'-2y=t\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozwiązac równanie różniczkowe:

Post autor: panb »

cainvrd pisze: 09 cze 2021, 10:33 \(y'-2y=t\)
Najpierw jednorodne: \(y'-2y=0 \iff y'=2y \iff \frac{dy}{dt}=2y \iff \frac{dy}{y}=2dt \So \int \frac{dy}{y}=2\int dt \So \ln y=2t+c \\ y=Ce^{2t}\)

Znajdowanie rozwiązanie ogólnego (metoda uzmienniania stałej)
\(C=C(t) \So y'= \left( C(t)\cdot e^{2t}\right)'=C'(t)e^{2t} +2C(t)e^{2t}\\
y'-2y=t \iff C'(t)e^{2t} +2C(t)e^{2t}-2C(t)e^{2t}=t \So C'(t)=te^{-2t} \So C(t)=\int te^{-2t}\,{dt}\\
\int te^{-2t}\,{dt}= \begin{vmatrix}u=t&du=dt\\ dv=e^{-2t}dt & v=- \frac{1}{2}e^{-2t} \end{vmatrix}=- \frac{1}{2}te^{-2t}+ \frac{1}{2} \int e^{-2t}\,{dt}=- \frac{1}{2}te^{-2t}- \frac{1}{4}e^{-2t}+C \)

Wobec tego
\[y=C(t)e^{2t}= \left( - \frac{1}{2}te^{-2t}- \frac{1}{4}e^{-2t}+C\right) e^{2t}=Ce^{2t}- \frac{1}{2}t - \frac{1}{4}, \quad C\in\rr\]
ODPOWIEDZ