Scałkować równanie różniczkowe.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Scałkować równanie różniczkowe.
\( \frac{dy}{dt} = 2ty^2\)
\( \displaystyle \int \frac{dy}{y^2} = \int 2t dt\)
\(- \frac{1}{y} =t^2+C, C \in R\)
\(y= - \frac{1}{t^2+C}, C \in R \)
\( \displaystyle \int \frac{dy}{y^2} = \int 2t dt\)
\(- \frac{1}{y} =t^2+C, C \in R\)
\(y= - \frac{1}{t^2+C}, C \in R \)
Re: Scałkować równanie różniczkowe.
Czy mógłbym prosić Panią o wytłumaczenie tego przejścia z 1 linijki na 2?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Scałkować równanie różniczkowe.
To się nazywa "rozdzielenie zmiennych", poczytaj o tym.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl