Ciągłość funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
crookie
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 kwie 2021, 18:57
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Ciągłość funkcji

Post autor: crookie »

Zbadaj czy podana funkcja jest ciągła:
1) f : \( \mathbb{C} \to \mathbb{C} \), \( f(z) =
f(z) =
\begin{cases}
\frac{z^{2} - 2iz - 1}{z-i}, z \neq i \\
0, z = i
\end{cases}
\)

Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. To moje pierwsze zadanie z ciągłości funkcji. Nie rozwiązywałem jeszcze podobnych zadań dotyczących ciągłości funkcji (w liczbach rzeczywistych też). Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Ciągłość funkcji

Post autor: Jerry »

Może
\((z-i)^2=z^2-2iz-1\)
pomoże Ci uprościć ułamek, policzyć granicę i napisać, że jest ciągła

Pozdrawiam
crookie
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 kwie 2021, 18:57
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Ciągłość funkcji

Post autor: crookie »

Jerry pisze: 08 cze 2021, 20:22 \((z-i)^2=z^2-2iz-1\)
Czyli w tym przypadku \( f(z) = z-i \) dla \( z \neq i \)
I teraz jeżeli liczę prawo- i lewostronną granicę \( \to i \) z obu stron wychodzi \( 0 \), czyli funkcja jest ciągła?
Bo ciężko mi jest to sobie wyobrazić, w rzeczywistych często rysuję sobie wykres jeśli czegoś nie jestem pewien, a jestem w stanie to zrobić.

A nie jestem pewien czy w liczbach zespolonych należy postępować dokładnie tak samo jak w rzeczywistych.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Ciągłość funkcji

Post autor: Jerry »

crookie pisze: 11 cze 2021, 16:15 ..., czyli funkcja jest ciągła?
Bo ciężko mi jest to sobie wyobrazić, w rzeczywistych często rysuję sobie wykres ...
Jerry pisze: 08 cze 2021, 20:22 ... i napisać, że jest ciągła.
Jeśli potrzebujesz wizualizacji funkcji zmiennej zespolonej, to prowadzi ona przez funkcje dwóch zmiennych:
\(f(z)=f(x,y)\), gdzie \(z=x+iy\) i wartości są zespolone...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ