Korzystając z definicji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Korzystając z definicji

Post autor: lolipop692 »

Korzystając z definicji całki krzywoliniowej obliczyc całkę \(\int_{K}^{} xyds\) gdzie K jest obwodem kwadratu o wierzchołkach (0,1), (1,0), (0,-1), (-1,0)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Korzystając z definicji

Post autor: korki_fizyka »

A(0,1); B(1,0); C(0,-1); D(-1,0)

\(BA: x(t) = 1-t ,\ \ y(t) = t, \ \ t \in [0,1]\)
\(AD: x(t) =-t ,\ \ y(t) =1-t, \ \ t \in [0,1]\)
\(DC: x(t) =t-1 ,\ \ y(t) =-t, \ \ t \in [0,1]\)
\(CB: x(t) =t ,\ \ y(t) =-1+t, \ \ t \in [0,1]\)

chyba sama dasz radę policzyć te 4 całki? ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Korzystając z definicji

Post autor: panb »

Wszystko fajnie, ale napisano "Korzystając z definicji całki krzywoliniowej ...".
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Korzystając z definicji

Post autor: lolipop692 »

korki_fizyka pisze: 08 cze 2021, 10:06 A(0,1); B(1,0); C(0,-1); D(-1,0)

\(BA: x(t) = 1-t ,\ \ y(t) = t, \ \ t \in [0,1]\)
\(AD: x(t) =-t ,\ \ y(t) =1-t, \ \ t \in [0,1]\)
\(DC: x(t) =t-1 ,\ \ y(t) =-t, \ \ t \in [0,1]\)
\(CB: x(t) =t ,\ \ y(t) =-1+t, \ \ t \in [0,1]\)

chyba sama dasz radę policzyć te 4 całki? ;)
Tak poradzę, tylko nie wiem skąd się biorą przedziały t, jak to wyznaczamy?
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Korzystając z definicji

Post autor: lolipop692 »

I jak z tymi przedziałami t? Możesz mi wytłumaczyć jak to się wyznacza?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Korzystając z definicji

Post autor: korki_fizyka »

Narysuj kwadrat, a potem napisz r-nia jego boków.
Tutaj jest podobny przykład tylko z trójkątem.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Korzystając z definicji

Post autor: korki_fizyka »

A to wręcz gotowiec, tylko przepisać ćwicz. 12.2.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Korzystając z definicji

Post autor: lolipop692 »

Równanie boków rozumiem ale nie wiem dlaczego \(t \in [0,1]\)?
ODPOWIEDZ